adventti ja joulu
Adventti on jouluun valmistautumisen aikaa.
Ennen joulua on neljä adventtisunnuntaita. Adventti alkaa 1.adventtisunnuntaista, joka voi olla marraskuun lopussa tai joulukuun alussa eri vuosina. Adventtikalenterissa on luukut ensimmäisestä 1. adventista joulupäivään 25.12. asti. Vuonna 2024 adventtikalenterin 1. luukku avataan 1.12.
Adventti on kirkon uusivuosi eli siitä alkaa uusi kirkkovuosi. Kirkkovuodella tarkoitetaan sitä, että kirkossa joka viikolla on oma aiheensa. Esimerkiksi joulu. pääsiäinen ja helluntai ovat kirkkovuoden juhlapäiviä. Kirkkovuodessa joka päivällä on oma väri. Ensimmäisen adventin väri on valkoinen, muuten adventin väri on violetti tai sininen.
Lastenkirkon joulusta löydät joulukaraoken, jouluisia puuhavideoita,värityskuvia, sokkeloita ja muita tehtäviä. Lastenkirkon tarrajoulukalenteri on tulostettavissa tästä.
Suomenkielinen joulukalenteri.
Joulukalenteri_väritettävät numerot
Lastenkirkko julkaisee sähköisen joulukalenterin 1.12. alkaen Lastenkirkko.fi etusivulla, YouTubessa; Facebookissa ja Instagramissa.
Jouluisia värityskuvia
Tulosta ja väritä kuvia. Saat PDF-tiedostot auki klikkaamalla kuvia.
Molemmissa tiedostoissa on 10 sivua värityskuvia.
Jouluaiheisia videoita YouTubessa
KASTE JA KASTEEN SUNNUNTAI
LASKIAINEN JA PAASTONAIKA
Laskiaisesta alkaa kuusi ja puoli viikkoa kestävä paaston aika, joka auttaa vastaanottamaan pääsiäisen ihmeen. Paastokalenterin seuraaminen voi helpottaa valmistautumisessa. Kuka voisi se kaveri, jonka kanssa ruksaisitte aina kalenterista, kun tehtävä on hoidettu ja pyhäpäivät eletty?
Virpoin varpoin
Monessa perheessä mietitään palmusunnuntain lähestyessä, mihin lapset voisivat mennä virpomaan. Lastenkirkko haastaa järjestämään seurakunnissa mahdollisuuden virpoa ja tulla virvotuksi.
Aikuisilla on virpomisperinteestä mukavia muistoja, mutta ajatus siitä, että lapset menisivät soittamaan vieraiden ovikelloja, ei tunnu mukavalta. Virpomiseen kuuluu kuitenkin myös pieni jännitys vieraiden ihmisten kohtaamisesta.
Virpoti varpoti videolta voitte lasten kanssa katsoa, mitä kaikkea virpomiseen kuuluu.
Laula Virpomisloru
Kirjailija Anna-Mari Kaskinen on kirjoittanut Tuiki tuiki tähtönen -laulun melodiaan neljä uutta virpomislorua.
Virpomisloruja
Virpoja kysyy saako virpoa, myöntävän vastauksen saatuaan virpoja heiluttaa rauhallisesti virpomisvitsaa ja silmiin katsoen lausuu virpomislorun:
Se tutuin lienee
Virvon, varvon, tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle!
Ortodoksessa kirkossa virpomaloruja on paljon erilaisia esimerkiksi
Virvon varvon vihtasella, tällä pajun varpusella
Jeesuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi.
Pääsiäinen
Katso Pääsiäisvideoita
Katso pääsiäisteemaisia videoita Lastenkirkon YouTube-kanavalta.
Klikkaamalla kuvaa siirryt YouTube -soittolistaan.
Värityskuvia
Tulosta värityskuvia ja pääsiäispuuhia. Saat PDF-tiedostot auki klikkaamalla kuvia.
HELLUNTAI
MIKKELINPÄIVÄ
Mikkelinpäivä on saanut nimensä arkkienkeli Mikaelilta. Syys-lokakuun vaihteeseen sijoittuvaa pyhäpäivää kutsutaan myös lasten ja enkeleiden päiväksi. Silloin vietetään usein perhemessua. Päivän evankeliumissa Jeesus muistuttaa lasten erityisestä asemasta Jumalan valtakunnassa. Lasten suojelusenkelit saavat katsoa Jumalaa suoraan kasvoihin.
Mikkelipäivää edeltää iltarukousviikko. Siksi iltarukouksesta puhutaan usein mikkelinpäivän aikaan.
PYHÄINPÄIVÄ
Pyhäinpäivää vietetään lokakuun lopussa tai marraskuun alussa lauantaina. Silloin on tapana viedä haudoille kynttilöitä ja muistella kuolleita. Pyhäinpäivään kuuluu myös sen muistaminen, että kuoleman jälkeen meillä on uusi elämä Jumalan taivaassa. Jos kaipaat tukea siihen, kuinka keskustella lapsen kanssa surusta ja kuolemasta, tutustu tähän esitteeseen.